2 Noiembrie alegeri prezidentiale in Romania – si noi votam!

votamDuminica, 2 noiembrie 2014 va avea loc primul tur de scrutin pentru alegerea presedintelui Romaniei. In competitie sunt inscrisi 14 candidati, romanii din intreaga lume fiind chemati sa voteze pentru desemnarea celui care va ocupa fotoliul de la Cotroceni pentru viitorii cinci ani. Ministerul de Externe a stabilit un numar de 294 de sectii de votare in afara granitelor Romaniei, destinate atat cetatenilor romani din diaspora cat si celor care se afla in strainatate doar temporar (in excursie, in interes de serviciu, etc). In Canada exista patru sectii de votare, in sediile misiunilor diplomatice de la Ottawa (ambasada), Toronto, Vancouver si Montreal (consulate). Adresa consulatului general al Romaniei de la Montreal este 1010, Sherbrooke Ouest, Montreal, H3A 2R7, birou 610.
Votul se poate exercita intre orele 7.00 – 21.00 (ora locala). La ora 21.00 sectia de votare se inchide. Persoanele aflate in sectia de votare la ora 21.00 pot vota si dupa aceasta ora.
Dreptul de vot este garantat persoanelor care au implinit varsta de 18 ani pana in ziua alegerilor (inclusiv) si nu au drepturile electorale interzise.
Actele pe baza carora pot vota cetatenii romani stabiliti in strainatate (de ex. emigrantii) sunt urmatoarele:

  • pasaportul simplu cu mentionarea tarii de domiciliu (CRDS);
  • pasaportul simplu electronic cu mentionarea tarii de domiciliu (CRDS);
  • pasaportul simplu temporar cu mentionarea tarii de domiciliu (CRDS);
  • titlu de calatorie.

Actul trebuie sa fie valabil (sa NU fie expirat). Spre exemplu, titlul de calatorie este un act care se elibereaza pentru a inlocui un pasaport expirat sau pierdut. MAE recomanda cetatenilor care au nevoie de titluri de calatorie sa procedeze la solicitaea lor cu anticipatie, evitand ultimele zile dinaintea votarii si/sau ziua votului. Taxa pentru intocmirea si eliberarea unui titlu de calatorie este de 90 de dolari canadieni (CAD).
Pentru a vota (si INAINTE de exercitarea dreptului de vot) cetatenii romani care voteaza in strainatate vor completa o declaratie pe proprie raspundere ca nu au mai votat si ca nu vor mai vota la acel tur de scrutin.
Cetatenii care voteaza in strainatate vor fi trecuti pe tabelele electorale existenta in acest scop la sectiile de votare.
Sectiile de votare din strainatate nu vor avea si nu vor utiliza urne mobile.

In cazul in care va fi necesar un al doilea tur de scrutin pentru desemnarea presedintelui (daca nici unul dintre candidati nu obtine victoria in data de 2 noiembrie) acest al doilea tur de scrutin va avea loc in data duminica, 16 noiembrie. Toate conditiile de votare se aplica similar cu cele din data de 2 noiembrie.

Cadrul legislativ care reglementeaza organizarea si desfasurarea alegerilor prezidentiale din acest an este Legea 370/2004 republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.  Informatii spuplimentare se pot obtine si de pe pagina web a Biroului Electoral Central (www.bec2014.ro), precum si din ghidul conceput si publicat de Ministerul Afacerilor Externe (http://www.mae.ro/sites/default/files/file/2014/alegeri_prezidentiale/2014-10-13_ghid_alegator_2014.pdf).

Noi cu cine votam? – Lista candidatilor

Distribuie:

Related posts

3 Thoughts to “2 Noiembrie alegeri prezidentiale in Romania – si noi votam!”

  1. Alexe

    Pasaport simplu… Canadian sau românesc?

  2. Corneliu Giuglea

    Se poate vota si cu cerificatul de nastere?

Leave a Comment