Biserica “Buna Vestire” din Montreal la un secol de existenta

biserica Buna Vestire (actual)Cea mai veche biserica romaneasca din Montreal implineste in aceasta perioada 100 de ani de existenta. Este vorba de biserica ortodoxa “Buna Vestire”, situata la 8080 Christophe Colomb, al carei “act de nastere” dateaza de acum un secol (vezi un scurt istoric mai jos).

Cu ocazia implinirii centenarului, clerul si enoriasii asezamantului de cult organizeaza o serie de activitati religioase si laice, la care invita cu drag toata comunitatea romaneasca din Montreal si imprejurimi. Evenimentele vor avea loc in zilele de 18 si 19 octombrie 2014 la sediul bisericii, in prezenta IPS Nathaniel Popp, Arhiepiscop al Episcopiei Ortodoxe Romane din America si Canada si a unui sobor de vicari, preoti si diaconi din cadrul Episcopiei, si se vor desfasura dupa cum urmeaza:

– sambata, 18 octombrie, ora 17.00 – slujba de vecernie oficiată de IPS Episcop Nathanael al Episcopiei Ortodoxe Romane Americane (Vatra);

– sambata, 18 octombrie, ora 19.00 – binecuvantarea Bibliotecii Mihai Eminescu si a claselor de religie ale Bisericii Buna Vestire;

– duminica, 19 octombrie, ora 9.00 – slujba arhiereasca (utrenia si sf. liturghie);

– duminica, 19 octombrie, ora 12.30 (dupa terminarea slujbei religioase) – banchetul festiv, in sala “Casei Romane”.

Invitatia, adresata tuturor romanilor din Montreal, este semnata de parohul bisericii Buna Vestire, preot Liviu Alexandrescu.

NOTA:

Biserica ortodoxa romana Buna Vestire pregatește editarea unui volum dedicat implinirii a 100 de ani de atestare. In acest context, parohul bisericii invita romanii din Montreal si imprejurimi sa se inscrie in “lista familiilor romanesti” care urmeaza sa fie publicata in acest volum. Pentru aceasta este nevoie – precizeaza preotul Liviu Alexandrescu – de “materiale de interes” (fotografii familiale marcante, noi si vechi, insotite de explicatii sumare, eventual chiar o scurta cronologie familiala). Contributia solicitata pentru inscrierea unei familii in viitorul volum este de 50 de dolari pentru o pagina. Se accepta si introducerea pe doar jumătate de pagină (doar fotografia si un minim de date personale), contra unei contributii de 25 $. Persoanele interesate sunt rugate sa trimita documentele pe adresa bisericii (8080 Christophe Colomb, Montreal, Quebec, H2R 2S9) Pentru informatii suplimentare – telefon 514-274-2181.

http://www.bunavestire.ca/

biserica 1918 biserica 1913Scurt istoric al bisericii Buna Vestire

Primul asezamant de cult ortodox romanesc din Montreal, denumit “Biserica Sfanta Treime”, a fost infiintat in 1913, sub conducerea unui comitet parohial constituit din 12 persoane. Amplasat pe strada Bruxelles (cartierul Longue-Pointe, in estul Montrealului). Printr-un memoriu adresat Parlamentului, romanii solicita aprobarea constituirii lor intr-o congregatie religioasa, denumita “Eglise roumaine ortodoxe de Montreal”. Solicitarea este aprobata in 19 februarie 1914, prin asa-numitul “Bill de l’Assemblee no. 182”, care devine practic actul de nastere al primei biserici ortodoxe romane din Montreal. Aceasta avea dreptul de a achizitiona si poseda bunuri mobile si imobile in nume propriu, precum si de a construi, mentine si administra o scoala destinata copiilor romani ortodocsi din aceasta zona.

Ulterior, biserica “Sfanta Treime” se scindeaza in doua biserici distincte, cea de-a doua, construita pe strada Rachel, luand numele ecleziastic de “Buna Vestire”. In timp, aceasta creste ca numar de enoriasi, preluand si enoriasii “Sfintei Treimi”, care la un moment dat este vanduta de catre proprietari.

Comunitatea romana din Montreal ajunge sa fie cunoscuta si in tara, astfel ca in 1926, cand Regina Maria a Romaniei a vizitat Canada, ea a facut o vizita si la biserica “Buna Vestire”.

Daca in primii ani de existenta (pana la 1950) biserica era practic inchisa celor din afara ei (adica celor care nu plateau membrie), dupa 1951, pastorita de preot Petre Popescu, ea se “deschide” tuturor romanilor din Montreal si chiar si altor etnii, care sunt de atunci bineveniti in biserica.

Biserica este supusa canonic Episcopiei Ortodoxe Romane din America si Canada (“Vatra”). Alaturi de cladirea bisericii se afla “Casa Romana”, construita la inceputul anilor ’80, din donatii ale comunitatii romane si o subventie a guvernului provinciei Quebec.

(sursa info: Victor Rosca, redactor sef al revistei literare “Candela de Montreal” – extras din lucrarea “Istoria comunitatilor romane din Canada”, lucrare aflata in curs de aparitie)

Distribuie:

Related posts

Leave a Comment