Bradul de Craciun, scurta istorie cu accente quebecoase

In zilele noastre ne putem cu greu imagina un Craciun fara un brad frumos impodobit. Insa istoria bradului de Craciun este una relativ recenta, de “numai” 500 si ceva de ani.

Fireste, sunt exceptii ce ne confirma existenta acestui minunat simbol la celti si anumite popoare scandinave in Evul Mediu, insa cea mai precisa mentiune este regasita in Alsacia in jurul anului 1521.

In acea perioada, decoratiunile ce se gaseau in bradul de Craciun se mancau, pentru ca el era impodobit cu mere, dulciuri, nuci si prajituri. Lumanarile isi fac aparitia abia in secolul al XVII-lea, perioada in care se confirma si adaugarea unei stele in varful bradului, stea ce amintea de steaua de la Bethleem. In 1882, un inventator si asociat al lui Thomas Edison, pe nume Edward Hobberd Johnson, a pus pentru prima oara lumini electrice in bradul de Craciun pe care l-a impodobit in apartamentul lui din New York.

In Franta, primul brad de Craciun a fost instalat la castelul Versailles de catre regina Marie Leszczynska in 1738. Aproape un secol mai tarziu, ducesa de Orleans, de origine germana, a impodobit primul brad la Tuileries, insa abia dupa razboiul dintre francezi si germani din 1870 traditia este adoptata in Franta datorita refugiatilor alsaci.

In Quebec, traditia apare in 1781 cand sotia generalului Friedrich Adolf Riedesel, sub a carui comanda se aflau numerosi mercenari germani, a impodobit primul brad de Craciun in fata resedintei lor de la Sorel, actuala Maison des Gouvernors.

Treptat, traditia incepe sa se raspandeasca in casele din Statele Unite si Canada, insa numai 20 de ani mai tarziu ea este inradacinata in Canada franceza.

Acum, in zilele noastre, locul merelor, al nucilor si al altor produse de cofetarie a fost luat de globuri frumos colorate si beteala stralucitoare. Din loc in loc mai gasim cate o bomboana agatata de ramurile de brad, ramasa ca o amintire a vremurilor cand globurile de sticla colorata erau accesibile numai celor mai instariti.

Urmariti un scurt video in franceza despre istoria Bradului de Craciun.

 

Distribuie:

Related posts

Leave a Comment