Congresul Romanilor de Pretutindeni din nou pe tapet

Doi oficiali romani, prezenti intr-o vizita de nivel inalt in Canada, promit organizarea, anul acesta, a mult-asteptatului Congres al Romanilor de Pretutindeni. Evenimentul, de care se tot vorbeste inca de acum cativa ani, a fost programat (si) anul trecut, dar nu s-a mai desfasurat, din motive (spune Valeriu Zgonea, presedintele Camerei Deputatilor din Romanie) de alegeri prezidentiale.

Luand in considerare argumentul invocat, nu ne ramane decat sa speram ca evenimentul nu va fi amanat pentru inca un an, deoarece anul 2016 este din nou an electoral, de aceasta data nu prezidentiale ci parlamentare…

Pe de alta parte, un alt subiect “fierbinte” legat de Congresul Romanilor de Pretutindeni este cel legat de modul in care vor fi alesi reprezentantii comunitatilor de romani din diaspora. Pe marginea acestei teme o opinie aparent constructiva pare a avea ministrul delegat de stat pentru romanii din afara granitelor, Angel Tilvar.

Cum si cand va fi facuta selectia delegatilor la (eventualul) Congres ramane de vazut, optimismul trebuind sa ramana in limite moderate. Asta in special daca luam ca etalon comunitatea romaneasca de la Montreal, nu foarte deschisa unui dialog inter-comunitar care sa se soldeze cu alegerea de comun acord a unor delegati pentru Congres.

Valeriu Zgonea si Angel Tilvar se afla in Canada ca parte a unei delegatii oficiale a Parlamentului si Guvernului Romaniei, pentrua se intalni cu omologi canadieni de acelasi nivel.

Distribuie:

Related posts

Leave a Comment