Scorul de credit este instrumentul principal utilizat de banci, institutiile financiare si companiile de asigurari (ca sa enumeram numai cateva dintre ele) in evaluarea riscului pe care il prezentati pentru a beneficia de serviciile oferite de respectivele institutii. In scurt, el reprezinta capacitatea dumneavoastra de a plati si a gestiona creditele.
Factorii cei mai importanti ce influenteaza scorul de credit:
- istoricul de plati
- cat anume din creditul disponibil este folosit
- durata de existanta a biroului de credit
- date publice legate de situatia financiara
- numarul de cereri de credit existente in dosarul dumneavoastra
Istoricul de plati ~ 35%
Istoricul tuturor platilor efectuate in decursul timpului catre diversele instrumente de creditare (carti de credit, marje, imprumuturi, ipoteca, etc.) este vizibil si poate cel mai important lucru din biroul de credit. Demonstreaza capacitatea de gestionare a imprumuturilor si seriozitatea de a face platile la timp.
Credit disponibil vs credit folosit ~ 30%
Faptul ca aveti o limita de creditare mare demonstreaza increderea pe care bancile o au fata de dumneavoastra, insa faptul ca aceasta limita este folosita aproape de capacitatea maxima demonstreaza ca aveti probleme financiare sau ca nu va gestionati bine creditul, capacitatea de imprumut.
Durata de existanta a biroului de credit ~ 15%
In raportul generat de companiile specializate in generarea cotei de credit este vizibila durata de cand ati deschis primul credit, practic acesta fiind momentul cand biroul dumneavoastra de credit a luat nastere. Cu cat creditele sunt mai de lunga durata si mai bine gestionate, cu atat cota de credit pe care o aveti va fi mai buna.
Date publice legate de situatia financiara ~ 10%
Cei care au declarat faliment sau au facut o propunere consumator in trecut sunt considerati avand un factor de risc ridicat pentru institutiile financiare.
Cereri de credit ~ 10%
Un numar ridicat de cereri de credit in ultimele 12 luni (de exemplu) pot afecta scorul de credit. In ochii companiilor care gestioneaza biroul de credit prezentati un risc ridicat pentru ca incercati sa obtineti cat mai multe credite intr-un interval relativ redus de timp. Cererile cu impactul cel mai mare sunt cele pentru carti de credit, credite ipotecare, imprumuturi auto. Cererile cu impact redus sunt cele pentru pre-aprobari ipotecare sau cererile pe care le faceti in nume personal pentru a va consulta biroul de credit.