Daniela Chivu – prima romanca ce ar putea ajunge in Parlamentul Canadei

Daniela Chivu (foto curtoazie Daniela Chivu)
Daniela Chivu (foto curtoazie Daniela Chivu)

Dupa cum va spuneam acum cateva zile, o romanca s-a decis sa bata la portile Parlamentului Canadei, incercand sa obtina un post de deputat. Ar fi o premiera, deocamdata neexistand nici o reprezentanta a sexului frumos originara din Romania printre parlamentarii canadieni. Nascuta in Cernavoda, acum …. nu foarte multi ani, Daniela Chivu s-a stabilit in Canada in 1998, si s-a lansat in activitati sociale indreptate impotriva violentei conjugale si a violentei impotriva femeilor si copiilor, dupa ce a vazut (si chiar trait) evenimente de acest gen in copilarie. A studiat stiinte politice (la Concordia University), specializandu-se in drepturile omului si relatii internationale. Idealista (o spune ea), actualmente maturizata si cu experienta in domeniul drepturilor femeilor si copiilor, reprezentanta a femeilor canadiene in cadrul ONU, Daniela Chivu doreste acum sa lupte pentru femei si copii (si) de pe o alta platforma, aceea a Parlamentului Canadei. Unde s-a inscris in cursa ca reprezentanta a Partidului Conservator, in circumscriptia nou creata Dorval – Lachine – La Salle. Alegerile vor avea loc in toamna anului viitor.

– Rep.: Numele dumneavoastra are initialele “D. C.”. Pornind de la aceasta, mi-am structurat intr-un mod inedit intrebarile, toate urmand sa inceapa cu “De ce…?”. Asadar, DE CE ati parasit Romania?
– Daniela Chivu: Ca fiecare om, am dorit o viata mai buna pentru mine si pentru fetita mea. Am dorit sa-mi construiesc o viata prin care sa pot oferi ceva fetitei mele.
– Rep.: DE CE ati ales Canada?
– Daniela Chivu: Am fost casatorita cu un canadian, care m-a invitat de altfel sa vizitez Canada inca pe cand eram doar prieteni. Ulterior, casatoria cu el m-a adus in Canada, si m-am indragostit (si) de Montreal, si vad si astazi Montreal-ul ca si cum as avea toata lumea in fata mea. Nu ai nevoie sa calatoresti in toata lumea daca esti la Montreal. Ai aici toate culturile, toate nationalitatile, toate limbile sunt aici, si esti in acelasi timp acasa.
– Rep.: DE CE politica? De ce ati ales implicarea in politica, o cariera usor neobisnuita pentru o femeie?

Daniela Chivu (foto curtoazie Daniela Chivu)
Daniela Chivu (foto curtoazie Daniela Chivu)

– Daniela Chivu: Am crescut si trait intr-un sistem comunist, deci as putea spune ca sunt “a product of the communist sistem”, desi ideologic nu sunt nici pe departe o prietena a stangii. Am ales politica pentru ca am realizat ca doar pe aceasta cale pot lupta pentru drepturile omului, si in special pentru drepturile femeii si copilului.
– Rep.: Colateral vorbind, DE CE nu ati ales politica romaneasca, adica sa faceti politica in Romania?
– Daniela Chivu: In Romania nu am avut timp sa ma implic in politica. Trebuia sa am grija de fetita mea si de mine, trebuia sa am un job si sa merg la scoala. Credeti ca imi mai ramanea timp pentru implicarea in politica?
– Rep.: Prima dumneavoastra optiune politica in Canada a fost Partidul Liberal, si ati activat o vreme in cadrul acestuia. DE CE ati ales initial acest partid?
– Daniela Chivu: Cand am fost acceptata la universitatea Concordia, majoritatea prietenilor mei erau liberali. Foarte idealisti, foarte fericiti si foarte determinati sa schimbe lumea, ca sa fie mai buna. Partidul Liberal a fost insa o experienta simultan dulce si dezamagitoare, “bitter-sweet” cum spun englezii. Prima plecare din partid a fost in 2006, pentru ca nu mi-a placut ce s-a petrecut cu Stephan Dion. Am lucrat pentru ONU intre 2007 si 2011, apoi, la finalul acestui mandat am revenit in Partidul Liberal pentru “o noua sansa”. Am fost aleasa presedinta a comisiei multiculturale, dar “relatia nu a mers”, adica am primit lovituri sub centura de la un partid pe care l-am idealizat multa vreme. Cand au avut loc crizele cu separatistii din Parti Quebecois, mi s-a spus ca eu nu am voie sa fac nici o actiune in favoarea drepturilor omului, pentru ca urmeaza alegerile din 2015, si nu e cazul sa o antagonizam pe Pauline Marois. Daca as fi acceptat sa imi intrerup activitatile mele, insemna sa accept limitarea drepturilor mele ca om, ca persoana publica. Daca as renunta sa lupt pentru ceea ce consider drept, ar inseamna sa imi cedez drepturile, sa las sa imi fie luate, ceea ce nu am acceptat.
Rep.: DE CE ati optat, dupa plecarea de la liberali, pentru Partidul Conservator?
– Daniela Chivu: Facand cercetari din interiorul Partidului Liberal, noi cercetam si platformele politice ale celorlalte partide, si m-am trezit simpatizand practic politica Partidului Conservator si a domnului Stephen Harper. Din punct de vedere economic, precum si al drepturilor femeii si copilului, al securitatii si al posibilitatii de a asigura un viitor pentru noile generatii de canadieni, Stephen Harper este premierul ideal al Canadei. Treptat am inceput sa invat mai mult despre Partidul Conservator, si mi-am regasit valorile personale in valorile promovate de conservatori. Chiar daca, in paranteza fie spus, aici in Quebec conservatorii nu au o pondere foarte mare. Totodata, lucrand la proiecte legate de violenta impotriva femeilor si copiilor, am colaborat cu autoritatile guvernamentale conservatoare, la care am gasit o colaborare si un raspuns extrem de pozitive. In vara l-am intalnit personal pe premierul Harper, fara ca el sa stie cine sunt si care este activitatea mea in domeniul drepturilor omului, si mi-a placut ceea ce am vazut. Am intalnit un om sincer, un om bun si deschis, un om “adevarat”, care nu mi-a zambit pur si simplu protocolar, ci mi-a zambit “cu sufletul”, ca sa spun asa. Asa ca m-am alaturat echipei lui.

Daniela Chivu (foto curtoazie Brian Stone)
Daniela Chivu (foto curtoazie Brian Stone)

– Rep.: DE CE (sau “cum de”) ati ajuns sa fiti promovata atat de repede dupa intrarea in Partidul Conservator ca si candidat pentru un post de deputat in Dorval – Lachine – La Salle?
– Daniela Chivu: Eu cred ca am fost observata indeaproape de Partidul Conservator, inca inainte de a ma inscrie in el. Si de fapt nu doar de conservatori, ci si de neo-democrati. Practic cei implicati in politica suntem aproape unii de altii permanent, indiferent in ce partid activam. Ne cunoastem unii pe altii, iar cum am fost privita si observata atent si indeaproape, in momentul cand m-am inscris in Partidul Conservator, mi s-a acordat o sansa de a lupta pentru femei si pentru copii. Iar singurul partid care poate face asta, si care am toata increderea ca o va face, este Partidul Conservator.
– Rep.: DE CE ati ales aceasta nou infiintata circumscriptie Dorval – Lachine – La Salle, mai ales ca nu locuiti in interiorul ei?
– Daniela Chivu: Am ales aceasta circumscriptie pentru ca aici sunt foarte multe mame singure, care uneori nu au ce sa puna pe masa copiilor, sau nu au cu ce sa-i imbrace cand merg la scoala. Exista totodata aici membri ai multor comunitati etnice defavorizate, comunitati cu care am lucrat si pe care eu i-am reprezentat si aparat in diferite proiecte. Candidand aici, eu ii reprezint practic pe prietenii mei.
– Rep.: DE CE v-ar vota electoratul? Ce oferiti fata de candidatii celorlalte partide, ca electoratul sa va prefere pe dumneavoastra?
– Daniela Chivu: Eu nu ma prezint pentru glorie si pentru vanitate personala, nu ma prezint cu promisiuni desarte de tip “marea cu sarea, luna si stelele de pe cer”. Ma prezint pentru a avea grija de circumscriptie si de oamenii care locuiesc acolo. Din punctul meu de vedere eu sunt acolo ca sa-mi servesc concetatenii, pentru ca un parlamentar este in serviciul cetatenilor, deoarece ei il voteaza si-l trimit in parlament. Un parlamentar care se crede Dumnezeu nu este la locul potrivit in Parlamentul Canadei.
– Rep.: DE CE v-ar vota romanii din circumscriptia Dorval – Lachine – La Salle? Ce le puteti oferi romanilor, ca reprezentant “al lor” ca sa va voteze?
– Daniela Chivu: Nu cred ca este vorba despre o “oferta” a mea pentru cetatenii din circumscriptie, indiferent daca sunt romani sau nu. Este vorba mai degraba despre a-i asculta pe cetateni si a le oferi ceea ce au nevoie. Daca vin si le “ofer” ceva din start, este ca si cum le-as impune ceea ce vreau eu. Dar daca ei imi spun ceea ce au nevoie, este altceva. Muncim impreuna, lucram si luam decizii impreuna, construim impreuna o comunitate mai buna si mai puternica. Cam asa vad eu lucrurile.

Multumindu-i doamnei Daniela Chivu pentru interviul acordat, precizam ca ceea ce ati citit reprezinta PRIMUL interviu din cariera dansei. Urandu-i succes in alegerile de anul viitor, promitem sa revenim pentru un interviu imediat dupa ce (si daca) va castiga scrutinul si deci postul de deputat al Partidului Conservator in circumscriptia Dorval – Lachine – La Salle pentru mandatul 2015 – 2019.

Distribuie:

Related posts

Leave a Comment