Din ciclul “1001 de promisiuni” – Votul pentru romanii din diaspora

Politicienii romani promit (din nou) solutionarea uneia dintre cele mai importante doleante a romanilor din strainatate, si anume posibilitatea de vot. Ca de fiecare data cand sunt prezenti in randul comunitatilor din afara granitelor, parlamentarii si oficialii guvernamentali promit, cu aceeasi siguranta si nonsalanta, adoptarea de urgenta a unei/unor legi privind votul prin corespondenta sau cel electronic. De aceasta data, promisienile ne-au fost facute de presedintele Camerei deputatilor, Valeriu Zgonea (PSD) si de Angel Tilvar, ministru delegat de stat pentru romanii din afara granitelor. Prezenti in Canada in fruntea unei delegatii parlamentare si guvernamentale si avand in program intalniri cu omologi canadieni de acelasi nivel (respectiv parlamentar si guvernamental), cei doi oficilai romani spun ca dupa momentul (poate “socul” ar fi mai potrivit…) alegerilor prezidentiale din toamna lui 2014 clasa politica romaneasca a realizat (inca o data?) necesitatea adoptarioi unor masuri rapide pentru asigurarea dreptului real la vot al tuturor cetatenilor Romaniei, indiferent de locul unde se afla acestia. Doar ca trebuie avute in vedere specificitatile fiecarei tari in parte, este de parere Valeriu Zgonea, exeplificand in acest sens chiar cu Canada.

O promisiune ceva mai certa face Angel Tilvar, minstrul romanilor din diaspora, care avanseaza un termen nu foarte lung pana la depunerea in parlament a unui proiect de lege referitor la votul romanilor din afara granitelor.

Entuziasmul care v-ar putea cuprinde auzind declaratia de mai sus ar trebui insa sa fie (ceva mai) moderat, pentru ca, rugat sa detalieze daca este vorba de vot prin corespondenta sau de vot electronic, ministru Angel Tilvar a spus ca inca (!) nu se stie… De unde rezulta (cel putin) o lipsa de comunicare intre domnia-sa si presedintele Camerei Deputatilor, care se aratase ferm in favoarea unel legi privind votul prin corespondenta…

Distribuie:

Related posts

Leave a Comment