In ce cazuri este permis sa folsim telefonul la volan?

0
1101

textingIncepand de primavara viitoare, cei ce folosesc telefonul in timp ce conduc vor primi, pe langa obisnuita amenda de 80$-100$ si o penalizare de 4 puncte, in loc de 3 cate erau pana acum. Trebuie sa mentionam, ca pentru un conducator incepator, care are un maxim de 4 puncte pe permis, penalizarea este destul de grava, aventura lui ca sofer terminandu-se destul de repede. Nivelul amenzilor va ramane neschimbat, cu toate ca se doreste aducerea lor la nivelul celorlalte provincii. Astfel, pentru o infractiune similara – folositul telefonului la volan – amenda este de 520$, in timp ce in Saskatchewan ea este de 280$.

Numarul persoanelor care au fost amendate din aceasta cauza a crescut de la 11485 in 2008, la 66000 in 2013.

Asadar, iata cateva conditii de folosire a telefonului.

1. Putem sa ne uitam la telefon, pentru a citi un mesaj, cand suntem opriti la semafor?

Domnul Alfredo Munoz, fost politist si actual presedinte al SOS Ticket, ne precizeaza ca putem privi telefonul in orice moment dorim, ceea ce nu putem insa face este sa il tinem in mana. Acelasi lucru este valabil si pentru momentele cand suntem blocati pe autostrada si masina nu se misca, sunteti considerati ca fiind angajati in trafic si deci, nu aveti dreptul sa tineti un telefon in mana.

In fapt, nu conteaza scopul pentru care folositi telefonul (email, GPS, mesaje, convorbire, etc) ceea ce este important este ca nu trebuie sa il tineti in mana.

2. Cand putem considera ca suntem opriti si putem folosi telefonul.

Pe site-ul web al SAAQ, se precizeaza ca un automobilist trebuie sa aiba masina oprita intr-un loc unde oprirea este permisa, ca de exemplu pe marginea unui drum cu o viteza maxima permisa de 70km/h, intr-o parcare sau o zona de oprire amenajata.

3. O intrebare ce tine de evolutia tehnologiei: putem dicta un mesaj in timp ce conducem?

O putem face, insa numai (foarte important si de retinut) daca nu tinem telefonul in mana. Legislatia permite acest lucru, cu toate ca nu este recomandat, orice distractie de la condus poate duce la accident.

Distribuie:

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY