Schimbari majore in acordarea imprumuturilor ipotecare – 4 octombrie 2016

0
3720

Din dorinta de a stopa cresterea nejustificata a preturilor in zone precum Vancouver si Toronto, Ministrul de Finante a promovat noi reguli ce au ca scop protejarea cumparatorilor in cazul unui crash al pietei imobiliare.

Masura care afecteaza direct cumparatorii se numeste “stress test” si este in fapt o limitare a capacitatii de imprumut prin faptul ca orice dosar de creditare va fi calificat cu o dobanda mai mare decat cea acordata. Masura se aplica si pana acum, insa numai in cazul dobanzilor variabile si a celor fixe cu termene sub 5 ani. De acum incolo, orice imprumut ipotecar asigurat SCHL va trebui sa treaca testul de a intra in procentele de indatorare cu o dobanda mai mare decat cea acordata.

Sa luam un exemplu: pana acum, cu un salariu de 55 000$ si un avans de numai 5%, daca optati pentru dobanda fixa pentru 5 ani de 2.29% va puteati califica la un imprumut de 320 000 $. Din pacate, cu incepere din 17 octombrie capacitatea de imprumut a cumparatorilor va trebui calculata cu o dobanda “stress” de 4.64% (aceasta se poate modifica in functie de evolutia dobanzilor la Banca Centrala) chiar daca in realitate veti avea dobanda de 2.29% pentru 5 ani. Astfel, cei ce vor aplica dupa 17 octombrie cu acelasi salariu de 55 000$ si cu un avans de 5% vor mai putea imprumuta maxim 260 000$. O diferenta enorma ce in opinia specialistilor nu are nimic de-a face cu explozia preturilor in zonele enumerate mai sus, cu mai mult cu limitarea riscurilor pentru SCHL, societatea guvernamentala ce asigura imprumuturile ipotecare cu avans mai mic de 20%.

Solutii ipotecare adaptate nevoilor dumneavoastra
Aveti nevoie sa cunoasteti cum a fost afectata capacitatea dumneavoastra de imprumut in urma modificarilor aduse de actualele masuri?
Romulus Stroe – 514 652 9372 – www.imobiliar.ca

Alte masuri au fost luate la sedinta de ieri a Ministerului de Finante, insa acestea se adreseaza mai mult cumparatorilor straini ce pana acum se prevalau de anumite lacune legislative in Canada, precum si bancile. Detalii mai multe pe The Globe and Mail.

Distribuie:

NO COMMENTS

LEAVE A REPLY