Si eu cu cine/cum votez?

alegeri2014Incercand sa parafrazam intr-o oarecare masura pe maestrul Caragiale, va dam cateva informatii importante pentru alegerile prezidentiale ce vor avea loc in numai 6 zile.

Alegeri prezidentiale in Romania
Duminica, 2 noiembrie 2014 va avea loc primul tur de scrutin pentru alegerea presedintelui Romaniei. In competitie sunt inscrisi 14 candidati, romanii din intreaga lume fiind chemati sa voteze pentru desemnarea celui care va ocupa fotoliul de la Cotroceni pentru viitorii cinci ani. Ministerul de Externe a stabilit un numar de 294 de sectii de votare in afara granitelor Romaniei, destinate atat cetatenilor romani din diaspora cat si celor care se afla in strainatate doar temporar (in excursie, in interes de serviciu, etc). In Canada exista patru sectii de votare, in sediile misiunilor diplomatice de la Ottawa (ambasada), Toronto, Vancouver si Montreal (consulate). Adresa consulatului general al Romaniei de la Montreal este 1010, Sherbrooke Ouest, Montreal, H3A 2R7, birou 610.
Votul se poate exercita intre orele 7.00 – 21.00 (ora locala). La ora 21.00 sectia de votare se inchide. Persoanele aflate in sectia de votare la ora 21.00 pot vota si dupa aceasta ora.
Dreptul de vot este garantat persoanelor care au implinit varsta de 18 ani pana in ziua alegerilor (inclusiv) si nu au drepturile electorale interzise.
Actele pe baza carora pot vota cetatenii romani stabiliti in strainatate (de ex. emigrantii) sunt urmatoarele:

  • pasaportul simplu cu mentionarea tarii de domiciliu (CRDS);
  • pasaportul simplu electronic cu mentionarea tarii de domiciliu (CRDS);
  • pasaportul simplu temporar cu mentionarea tarii de domiciliu (CRDS);
  • titlu de calatorie.

Actul trebuie sa fie valabil (sa NU fie expirat). Spre exemplu, titlul de calatorie este un act care se elibereaza pentru a inlocui un pasaport expirat sau pierdut. MAE recomanda cetatenilor care au nevoie de titluri de calatorie sa procedeze la solicitaea lor cu anticipatie, evitand ultimele zile dinaintea votarii si/sau ziua votului. Taxa pentru intocmirea si eliberarea unui titlu de calatorie este de 90 de dolari canadieni (CAD).
Pentru a vota (si INAINTE de exercitarea dreptului de vot) cetatenii romani care voteaza in strainatate vor completa o declaratie pe proprie raspundere ca nu au mai votat si ca nu vor mai vota la acel tur de scrutin.
Cetatenii care voteaza in strainatate vor fi trecuti pe tabelele electorale existenta in acest scop la sectiile de votare.
Sectiile de votare din strainatate nu vor avea si nu vor utiliza urne mobile.

In cazul in care va fi necesar un al doilea tur de scrutin pentru desemnarea presedintelui (daca nici unul dintre candidati nu obtine victoria in data de 2 noiembrie) acest al doilea tur de scrutin va avea loc in data duminica, 16 noiembrie. Toate conditiile de votare se aplica similar cu cele din data de 2 noiembrie.

Cadrul legislativ care reglementeaza organizarea si desfasurarea alegerilor prezidentiale din acest an este Legea 370/2004 republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.  Informatii spuplimentare se pot obtine si de pe pagina web a Biroului Electoral Central (www.bec2014.ro), precum si din ghidul conceput si publicat de Ministerul Afacerilor Externe (http://www.mae.ro/sites/default/files/file/2014/alegeri_prezidentiale/2014-10-13_ghid_alegator_2014.pdf).

Sa ne cunoastem candidatii

Klaus Iohannis (PNL)
Klaus Iohannis primar al municipiului Sibiu din 2000. A făcut parte din Forumul Democrat al Germanilor din România până anul acesta, când a trecut la PNL, unde este președintele partidului. Ca profesie, Klaus Iohannis este profesor de fizică, sotia profesoară de limba engleză.
Victor Ponta (PSD – UNPR – PC)
Victor Viorel Ponta, profesional este procuror si președintele Partidului Social Democrat din 2010. Din 2012 este prim-ministrul României. Este casatorit cu Daciana Sârbu, europarlamentar, împreună cu care are și o fetiță. Dintr-o casatorie precedenta are un băiat.
Monica Macovei (independent)
A fost ministru al Justiției, actual este la al doilea mandat de eurodeputat. S-a facut remarcata la Bruxelles ca fiind cel mai activ raportor dintre reprezentanții României în Parlamentul European. Ca ministru al Justiției, a pus mare accent pe combaterea corupției, deziderat pentru care militează și din postura de europarlamentar. Are 56 de ani, a fost căsătorită cu un procuror. Are un băiat.
Kelemen Hunor (UDMR)
Candidează pentru a doua oară la alegerile prezidențiale, in 2009 a obținut un procentaj de 3,83 la sută. Este președintele Uniunii Democrate a Maghiarilor din România din 2011 și in prezent este ministru al Culturii. Are 47 de ani si este căsătorit din 2012, iar din 2013 a devenit tatăl unei fetițe.
Călin Popescu Tăriceanu (independent – PLR)
A fost prim ministru al României în perioada 2004 – 2008, este unul dintre cei mai vechi liberali români. Din acest an a infiintat o nouă formațiune, Partidul Liberal Reformator, parasing PNL. Are 62 de ani si se află la a cincea căsătorie. Are doi copii, unul din a treia căsnicie, altul din a patra, iar in presa se speculeaza scrie că fostul premier așteaptă acum un copil și cu soția cu numărul 5.
Elena Udrea (PMP)
Fără îndoială cea mai vizibilă femeie din politica românească, este perceputa ca fiind protejata lui Traian Basescu. A deținut portofoliul de ministru al Dezvoltării Regionale în Cabinetul Boc, ieșind în evidență cu ținutele sale considerate uneori provocatoare. Din punct de vedere politic, a făcut parte din PNL, pentru ca apoi să treacă la PDL, partid din care și-a dat demisia în acest an. Anul acesta a pus bazele Partidului Mișcarea Populară, al cărui președinte este. Are 41 de ani și este divorțată.
Dan Diaconescu (PP-DD)
Dan Diaconescu, jurnalist, a devenit cunoscut datorita postului de televiziune al carui proprietar a fost OTV, și în special serialului legat de dispariția avocatei Elodia. Este fondatorul Partidului Poporului Dan Diaconescu, partid pe care, dupa spusele sale nu îl conduce personal. Are 46 de ani și tatal unei fetite.
Teodor Meleșcanu (PDS)
Fost director al Serviciului de Informații Externe, a fost până în 2012 membru PNL. El a fost și ministru al Apărării în Guvernul Tăriceanu, însă si-a facut debutul in viata politica alaturi de PDSR. De profesie diplomat, Meleșcanu are 73 de ani și a fost căsătorit cu jurnalista de televiziune Felicia Meleșcanu, decedată în 2004.
William Brânză (PER)
Fost deputat PDL, William Brânză candidează la alegerile prezidențiale din partea Partidului Ecologist Român. Doctor în științe juridice, Brânză s-a remarcat în spațiul public în special prin gafele făcute la TV pe vremea când era reprezentant al Diasporei în Parlamentul României. Are 42 de ani și este necăsătorit.
Corneliu Vadim Tudor (PRM)
Fondatorul Partidului România Mare, scriitorul, politicianul și jurnalistul Corneliu Vadim Tudor este cunoscut ca o persoană excentrică și irascibilă, având repetate izbucniri publice necontrolate. În 2013 el a fost revocat, nu fără scandal, din funcția de președinte al partidului pe care l-a fondat. În vârstă de aproape 65 de ani, Corneliu Vadim Tudor este căsătorit și are două fiice.
Szilagy Zsolt (PPMT)
Este candidatul Partidului Popular Maghiar din Transilvania. Szilagyi Zsolt a declarat că a depus 217.000 de semnături. “Suntem conştienţi de faptul că vom fi controlaţi la sânge”, a spus candidatul PPMT.
Constantin Rotaru (Partidul Alternativa Socialistă)
Absolvent al Facultatii de Științe Economice din București, cu un masterat în Economie și tehnici de comunicare economică, fiind de profesie economist. Este un om de afaceri și om politic român, care a îndeplinit funcția de deputat de județul Vâlcea în legislatura 1992-1996, ales pe listele Partidului Socialist al Muncii. În prezent, el este președinte al Partidului Alternativa Socialistă.
Mirel Mircea Amariței (Partidul Prodemo)
Lider al unui partid relativ nou, infiintat in anul 2012, Amaritei nu s-a remarcat pe scena politica, dar spera ca ceilalati competitori sa ii ia in serios candidatura. Spune ca vrea sa ocupe scaunul de la Cotroceni pentru ca, in ultimii 25 de ani, competitia electorala a fost “un circ”.
Gheorghe Funar – independent
Este de profesie economist, senator în Parlamentul României din anul 2004. Între 1992-1997 a fost președinte al PUNR, iar din 1992-2004 primar al municipiului Cluj-Napoca. Din octombrie 1998 până în iunie 2013 a fost secretar general al Partidului România Mare. La Congresul PRM din 27 iulie 2013, a fost ales președinte al partidului.

 

Distribuie:

Related posts

Leave a Comment