Stormzilla – furtuna gigantica ce a inchis New York-ul

Ceea ce s-a anuntat a fi un adevarat cosmar pentru statele de pe coasta de Est a Americii se adevereste. Furtuna de zapada ce loveste incepand de ieri USofA este de departe una dintre cele mai mari ce au fost inregistrate in zona.

Pana acum au cazut in unele zone peste 40 de inch (102 cm) si inca nu s-a terminat. In statul New York ninge cu o densitate de 3 inch (7.5 cm) pe ora, iar in statul Maryland se pare ca se asteapta nu mai putin de 3 feet (130 cm) de zapada.

In orasul New York a intrat in vigoare la ora locala 14.30 o interdictie de deplasare a persoanelor si vehiculelor nedestinate deszapezirii. Populatia a fost avertizata ca daca sunt gasiti pe strada vor putea fi amendati sau chiar arestati. Efectivele de politie au fost marite, iar utilajele de deszapezire fac fata cu greu.

Primarul orasului New York, Bill de Blasio a declarat ca se asteapta ca orasul sa aiba parte de nu mai putin de 75 de cm de zapada intr-un interval de 48 de ore, iar aceasta ninsoare se va situa in top 5 din toate timpurile pentru oras.

“This is bad, and it’s getting worse rapidly,” New York City Mayor Bill de Blasio said.

Cantitati importante de zapada au inceput sa cada de vineri in aproximativ 20 de state, afectand activitatea a 85 de milioane de oameni. Mai mult de 200 000 de clienti sunt in prezent privati de electricitate.

Cel putin 13 persoane au decedat si starea de urgenta a fost declarata in 11 state. Pe unele autostrazi se inregistreaza blocaje rutiere de 12 ore.

Cifrele de pana acum:

  • mai mult de 35 (90 cm) de inch de zapada cazuta in Hancock, Maryland pana sambata dupa amiaza.
  • mai mult de 23 de inch (60 cm) raportati in Dulles, Virginia
  • cel putin 9 persoane decedate din cauza furtunii
  • 11 state au declarat starea de urgenta (Georgia, Tennessee, Pennsylvania, Maryland, Kentucky, North Carolina, New Jersey, New York, Delaware, Virginia si West Virginia)
  • 18 – 48 inch de zapada sunteptate in unele zone, conform meteorologilor
  • rafale de vant de 90 km/h sunt posibile in Norfolk, Virginia
  • 989 accidente rutiere si 793 vehicule imobilizate au fost raportate la Virginia State Police pana vineri seara
  • mai mult de 8600 de zboruri au fost anulate, conform cu site-ul FlightAware.com
  • mai mult de 200 000 de clienti lispsiti de electricitate in 13 state. Majoritatea sunt in Carolina de Nord si de Sud si in New Jersey.

Imagini si updates (The Guardian)

Live New York Stream

 

Distribuie:

Related posts

Leave a Comment