Teatru (aproape) romanesc la Montreal

INVITATION - Qui est ce IonescoNu este o piesa DE Eugen Ionescu (“Ionesco” pentru publicul quebecoise), ci o piesa DESPRE Eugen Ionesco. Iar in piesa joaca (bine, ba chiar excelent, daca imi este permis) si o actrita de origine romana – Aliona Munteanu, devenita deja un nume cunoscut iubitorilor de teatru si film din Quebec. Ba mai mult, probabil pentru a accentua originea romana a cunoscutului dramaturg Eugen Ionesco, pe parcursul piesei se aud si cateva replici in limba romana, puse in scena, fireste, de Aliona “noastra”… Asa ca putem vorbi de o piesa “aproape” romaneasca.

Nascuta din dragostea si aprecierea unui actor si autor de teatru montrealez (Richard Letendre) fata de opera marelui dramaturg roman, piesa “Qui est ce Ionesco?” se joaca (din nou) pe o scena montrealeza. Prelucrand inspirat textele ionesciene si parafrazand mai multe dintre personajele din piesele dramaturgului roman, Richard Letendre pune in scena o “cautare” a lui Eugen Ionescu intr-o maniera care imbina accentele genului “policier” cu cele ale teatrului absurd. O caracterizare scurta a piesei (mai ales ca nu doresc sa ma erijez in critic de teatru)? Intr-un cuvant – incitant. In doua cuvinte – foarte incitant!

In mai multe cuvinte, avand in vedere ca am avut ocazia sa vad piesa si la una dintre primele ei reprezentatii (acum circa trei ani, la boutique Rubans & butons), trebuie sa recunosc un vizibil salt calitativ in jocul actorilor, care par a se familiariza din ce in ce mai mult cu personajele “de tip ionescian”. O nota in plus pentru romanca Aliona Munteanu, care castiga in siguranta si naturalete cu fiecare reprezentatie.

Daca nu ati avut ocazia pana acum sa vedeti piesa, puteti “recupera” acest handicap, petrecand o (placuta) seara teatrala la Theatre Denise Pelletier (4353, Ste. Catherine Est, Montreal). Piesa se joaca aici pana in data de 18 octormbrie, pentru detalii (ora, pret bilete, rezervari, etc) putand apela la telefon 514-217-4948 (Francis Tremblay) sau scriind un mesaj la adresa de email francis.tremblay@me.com. Va puteti informa si pe site-ul institutiei teatrale (www.denise-perlletier.qc.ca).

Sa mai spunem ca piesa s-a jucat deja in nu mai putin de trei stagiuni (ceea ce nu este putin lucru intr-un oras cu valentele culturale ale Montrealului), cei trei actori (Richard Letendre, Aliona Munteanu si Lori Hazine Poisson) efectuand si un turneu in Romania cu aceasta piesa. Iar pentru anul 2015, cand se vor implini 20 de ani de la moartea lui Eugen Ionesco, trupa pregateste un turneu la Paris, orasul in care dramaturgul si-a castigat (si consumat) celebritatea. In asteptarea cronicilor de teatru din “Orasul Lumina”, nu ne sfiim sa spunem “Felicitari, Aliona! Succes, Aliona!”

Distribuie:

Related posts

2 Thoughts to “Teatru (aproape) romanesc la Montreal”

  1. Nina Munteanu

    Bravo Aliona!Mă bucur enorm de succesele tale!

    1. Multumesc mama ca ma incurajezi, ma sustii in toate. Iti multumesc ca esti mama mea! Esti cea mai scumpa fiinta de pe pamint pentru mine. Faptul ca iti aduc bucurie cu micile mele realizari ma face fericita si ma indeamna sa merg mai departe.

Leave a Comment