Va avea Montrealul trotuare incalzite?

ste-catherineStrada Ste-Catherine ar putea avea un nou aspect in timpul iernilor geroase, daca primaria va aproba proiectul de incalzire a trotuarelor. fireste, nu este vorba despre ceva ce este hotarat deja, nici macar nu este vorba decat de un proiect, insaeste un proiect pe care tot mai multi consilieri municipali il iau in calcul.

In momentul de fata, primaria a comandat un studiu de fezabilitate, studiu ale carui rezultate vor fi cel mai probabil cunoascute la sfarsitul acestei luni. Etapa urmatoare va fi in 2015, cand se vor analiza costurile si va stabilit un buget. Deci daca va fi sa vedem un astfel de proiect aprobat, probabil ca lucrarile initiale vor demara in 2016. Pana atunci insa, se iau in calcul diferite variante de incalzire a trotuarelor, acestea putand fi incalzite geotermic sau electric.

Fireste, probleme sunt multe, ca intotdeauna in astfel de cazuri. Trebuie analizat ce se va intampla cu apa rezultata in urma topirii zapezii, intrucat aceasta nu trebui sa inghete la loc si deasemenea, trebuie luat in calcul faptul ca in alte orase unde acest sistem a fost deja implementat, randamentul lui este cu mult sub asteptari in cazul scaderilor bruste de temperatura.

In acest moment, in lume exista deja de mai multi ani orase ce folosesc acest sistem, in special in Europa si Japonia. Astfel, in Norvegia, mai multe troutuare din Oslo sunt deja incalzite. La fel si in Statele Unite, in Michigan, unde de mai bine de 25 de ani municipalitatea a instalat conducte cu apa calda sub trotuarele artelelor principale.

 

Distribuie:

Related posts

Leave a Comment