Vom avea noi bancnote de 10$ si sunt chiar speciale

Pentru prima oara in istorie Guvernul Canadei a decis ca pe o bancnota sa apara si alta figura feminina, in afara Reginei Elisabeth II. Este vorba de figura militantei impotriva segregarii rasiale, emblema a miscarii de emancipare a cetatenilor de culoare din Canada, Viola Desmond.

Bancnota a fost dezvaluita oficial astazi la Halifax, cu ocazia Zilei Internationale a femeii, iar intrarea oficiala in circulatie este prevazuta pentru sfarsitul lui 2018.

Un alt element surprinzator este design-ul bancnotei, design ce a fost de data aceasta facut pe verticala si nu pe orizontala, asa cum sunt majoritatea.

Cine este Viola Desmond? Femeie de afaceri de culoare din Nova Scotia este cea care in 1946 a sfidat segregarea rasiala intr-un cinematograf din New Glasgow refuzand sa se aseze pe locurile de la balcon, locuri ce erau destinate persoanelor de culoare. A fost arestata dupa ce s-a asezat pe un loc la parterul cinematografului, loc rezervat albilor, si aruncata in puscarie fara ca macar sa i se dea dreptul de a contacta un avocat.

Aceasta arestare precum si toata lupta pe care a dus-o in anii ce au urmat au facut ca Viola Desmond sa devina initiatoarea miscarii de egalitate rasiala in Canada.

 

Iata ce se regaseste in designul noii bancnote de 10$:

  • Un plan al cartierului North End, cartierul din Halifax un a trait si lucrat Viola Desmond;
  • In reflexe metalice o ilustratie a domului de la Biblioteca Parlamentului;
  • Muzeul Canadian pentru dreptrurile persoanelor de la Winnipeg;
  • O pana de vultur, simbol al adevarului, puterii si al libertatii in ochii Primelor Natiuni;
  • Un extras din Charte canadienne des droits et libertés;
  • Foi de laur (dafin), simbol al justitiei si dreptatii in antichitate.

 

Distribuie:

Related posts

Leave a Comment